WAT CREATIEF THERAPEUTEN DOEN

Wat doen beeldend therapeuten in hun werk?
Vandaag deel en beantwoord ik deze exacte vraag.
Mijn naam is Ilse en ik ben opgeleid als beeldend therapeut en doe dit werk al enkele jaren.

Misschien ben je geïnteresseerd in een loopbaan in de kunsttherapie. Je hebt misschien rondgekeken om meer informatie over dit werk te krijgen.
Maar het is moeilijk om een ​​beeldend therapeut te vinden om mee te praten over wat ze doen. Het is ook moeilijk om de antwoorden online te vinden, aangezien niet veel kunsttherapeuten dit soort dingen online delen.
Daarom ben ik hier om je nieuwsgierigheid te bevredigen en je te helpen erachter te komen wat er precies bij kunsttherapiewerk komt kijken.

Wat is kunsttherapie?

Maar laten we eerst eens kijken wat kunsttherapie is.
Kunsttherapie is een vorm van therapie en heling die het proces van het maken van kunst gebruikt als een manier om ons welzijn te verbeteren – of dat nu fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel is.

Met wie werken kunsttherapeuten samen?

En je zou je kunnen afvragen, wie helpen deze kunsttherapeuten eigenlijk? Met wie werken ze samen?
Kunsttherapeuten kunnen werken met mensen van alle leeftijden, alle geslachten en alle achtergronden. Ze kunnen individuen, groepen mensen, stellen, gezinnen en zelfs hele gemeenschappen helpen.
Vaak werken kunsttherapeuten alleen, maar als ze er niet uitkomen verwijzen ze door naar andere therapeuten.
Kunsttherapeuten kunnen mensen zien die ernstige medische of mentale gezondheidsproblemen hebben, maar ook mensen die op zoek zijn naar meer emotionele, creatieve en spirituele groei in hun leven.

Kunsttherapeuten beoordelen mensen

Een ding dat kunsttherapeuten in hun werk doen, is het beoordelen van mensen – of dat nu hun fysieke, emotionele of mentale toestand is.
Kunsttherapeuten doen dit door een persoon te observeren voor, tijdens en na het maken van kunst, het kunstwerk zelf te observeren en door met de persoon te praten.
Kunsttherapeuten voeren ook formele beoordelingen en tests uit die gestructureerde kunstrichtlijnen omvatten die zijn ontworpen om te beoordelen waar een persoon zich bevindt.

Kunsttherapeuten bieden behandeling

Beeldend therapeuten bieden behandelingen om te helpen omgaan met/overwinnen van uitdagingen in het leven, ziektes, maar ook om inzicht en persoonlijke groei te vinden. En deze behandeling omvat vaak kunst, maar dat hoeft niet altijd, aangezien beeldend therapeuten ook zijn opgeleid in het geven van counseling en verbale therapie.

Kunsttherapeuten beheren materialen en methoden

Een belangrijk ding om te weten over het werk van kunsttherapeuten is dat ze opzettelijk bepaalde kunstmaterialen en/of kunstproductieprocessen kiezen die geschikt zijn voor de cliënt en hun behoeften/doelen.
Beeldend therapeuten delen niet willekeurig materialen uit en laten mensen kunst maken. Ze kiezen zorgvuldig en doelbewust bepaalde materialen en methoden, ontworpen om die specifieke klant te helpen.
Elk materiaal of proces van het maken van kunst heeft een ander psychologisch en emotioneel effect. Beeldend therapeuten houden hier rekening mee en kiezen op basis van het specifieke vraagstuk of doel van de cliënt.
Een beeldend therapeut kan bijvoorbeeld voor de ene cliënt aquarelverf kiezen omdat deze cliënt te maken heeft met depressieve gevoelens, maar de beeldend therapeut kan voor een andere cliënt een potlood kiezen omdat die cliënt zich overweldigd of impulsiever voelt.

Kunsttherapeuten observeren

Een ander belangrijk onderdeel van het werk van een kunsttherapeut is observant te zijn van het creatieve proces en de cliënt volledig te zien.
Tijdens een sessie beeldende therapie is de beeldend therapeut er om volledig getuige van te zijn. De cliënt volledige aandacht en mindfulness geven is een groot onderdeel van dit werk.
Tijden het observeren kan er veel gebeuren.
Kunsttherapeuten kunnen non-verbaal gedrag oppikken, evenals non-verbale symbolen of metaforen in het kunstwerk tijdens het maken van kunst.
Deze kunnen de beeldend therapeut informeren en het mogelijk maken om de cliënt verder te helpen als de beeldend therapeut zich aanpast en geven wat de cliënt nodig heeft volgens de informatie die hij/zij heeft verkregen door observatie en getuige zijn.
De observaties kunnen ook met de cliënt worden gedeeld, verkend en besproken, wat cliënten kan helpen nieuwe ontdekkingen te doen en dingen te identificeren die moeilijk alleen in woorden uit te drukken zijn.

Kunsttherapeuten houden de ruimte vast

Terwijl je kunst maakt binnen een kunsttherapiesessie, is er een kunsttherapeut om de ruimte voor je vast te houden.
Ze zijn er om je te ondersteunen, aan te moedigen, naar je te luisteren, je structuur en ruimte te geven om jezelf te zijn.
Wat er ook opkomt in die creatieve ruimte, het is acceptabel. Het is welkom.

Bij kunsttherapie draait alles om het hebben van die vertrouwensrelatie met een kunsttherapeut die die heilige ruimte voor jou kan vasthouden om jezelf uit te drukken en in dat proces te helen.
Dit is misschien een eenvoudig en voor de hand liggend feit, maar het is super belangrijk, want zonder die betrouwbare beeldend therapeut die die ruimte voor je vasthoudt, kun je je niet comfortabel of veilig genoeg voelen om uit te drukken wat er aan de hand is, je obstakels/problemen te onderzoeken en een nieuw perspectief te vinden. Genezing is niet mogelijk zonder een veilige ruimte.

Laten we het nu hebben over wat kunsttherapeuten NIET DOEN, want dit zal helpen om verder te verduidelijken wat kunsttherapeuten eigenlijk doen.

Kunsttherapeuten geven geen kunstles

Het doel van beeldende therapie is om jezelf uit te drukken. De focus ligt op emoties en jezelf helen, niet om de technieken te leren om iets te maken.
Als je niet bekend bent met het kunstmateriaal of het kunstproces, kan een beeldend therapeut je helpen en ondersteunen om vertrouwd te raken met het materiaal, het te verkennen en ermee te experimenteren.
Maar kunsttherapeuten doceren geen kunst in de traditionele zin.

Kunsttherapeuten bekritiseren kunstwerken niet

In dezelfde geest als het punt over lesgeven, geven kunsttherapeuten geen kritiek op het kunstwerk van een cliënt.
Kunsttherapeuten beoordelen of beoordelen een kunstwerk niet op zijn esthetische, formele kwaliteiten, ontwerpprincipes.
Het uiteindelijke kunstproduct is niet vaak de focus. Een niet-oordelende ruimte creëren waar je je comfortabel, veilig en op je gemak kunt voelen, is wat kunsttherapeuten doen.

Kunsttherapeuten werken meestal niet in een niet-vertrouwelijke ruimte

Ook werken kunsttherapeuten meestal niet in een niet-vertrouwelijke ruimte. Dit betekent dat, aangezien kunstzinnige therapie vaak een geestelijke gezondheidsbehandeling is of deel uitmaakt van een intiem genezingsproces van iemand, het gebeurt in een veilige vertrouwelijke ruimte. Daarom zie je niet vaak echte kunsttherapie in een “openbare” ruimte.
Er zijn echter momenten waarop je kunsttherapie kunt ervaren via openbare workshops of gemeenschapsprojecten. In deze gevallen kun je kunsttherapie doen in een meer open en openbare setting.

© 2022 - CreaTempel - Alle rechten voorbehouden - Design & realisatie: MC4DESIGN